15 Şubat 2019 Cuma

2019 TR Ekonomi Sunumu ve Küresel Pazar Son Durum


Gökhan Şen. BloombergHT Ekonomi Koordinatörü ;

Teknoloji sektörüne de değinerek “Ekonomi ne yönde gidiyor, dövizler ne olabilir, önümüzdeki 6 ayda 1 yılda neler olabilir?” çok kısaca aktarmaya çalışacağım.
Türkiye ekonomisini konuşurken önce dışarıdan başlamak gerekiyor. Dünya çok ciddi bir değişim içerisinde. Peki ne oluyor da özellikle şu son 2-3 yılda dünya düzeni hafif hafif yerinden oynamaya başlıyor?
Amerika’nın dünya düzenini tesis etmesinin ardından 1950 yılından sonra, kendi elde etmiş olduğu gücü yavaş yavaş kaybettiğini görüyor. Bu durumda Amerika’nın alyhine olurken, başta Çin ve Hindistan olmak üzere diğer ülkelerin lehine bir gidişat var. Burada mesele sadece ticaret savaşı değil, böyle bir zamanda ticari korumacılık ve popülizmde ciddi artışlar oluyor. Özellikle Türkiye gibi diğer ülkeler ile iş yapmaya çalışan ülkeler için çok ciddi bir tehdit içeriyor. Çünkü kendilerinden olmayanı istemiyorlar. Bu yüzden mutlaka yüksek katma değer, daha iyi üretim ve daha iyi insan gücü öne çıkıyor.
Türkiye’de neler oluyor?
2011 yılından beri Türk Lirasında ciddi bir erime var. Bu durumda bazı şirketlerde ciddi sorunlar yaşanıyor. Çünkü verilmiş olan her 2 liralık ticari kredinin 1 lirası döviz cinsinden. Durum böyle olunca, herkes döviz kazanmadığı için ve gelirlerini de bu kadar arttıramadığı için ister istemez problemler yaşanıyor.
Bazı şirketlerde borcun önemli bir bölümü yabancı para cinsinden, fakat satışların önemli bir bölümü yapancı para cinsinden değil. İşte bugün zorlanan şirketler bunlar.
Peki IT sektörü nasıl gidiyor?
Bilgi ve iletişim alanında 2017’nin son iki çeyreğinde %15 ve %14 büyüme, 2018’de de %6 ve %7. Bu durum Türkiye milli hasılasının üzerinde bir büyüme. Yani işler iyi gidiyor ve IT sektörü ülkeden hızlı büyüyor. Türkiye’de hardware ve software yatırımlarının önemli bir bölümü yerli olmadığı için döviz kuruyla yarışmak hakikaten çok zor. O yüzden “Bu büyüme temposu devam ettirilebilir mi?” önümüzdeki günlerde göreceğiz. Bu durum biraz dövize bağlı, biraz da ülkenin şartlarına bağlı.
Sunumun tamamı için videoyu izleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar