6 Nisan 2009 Pazartesi

OSI MODELİ - OSI KATMANLARI



Genel anlamda network’le ilgili yazılar yazıyorsanız OSI modelindende mutlaka sözetmeniz gerekmektedir.Temel anlamda kullanıcının yaptığı işlemin network mimarisi üzerinden nasıl karşı taraftaki kullanıcıya ulaştığını anlamak için bu model birebirdir.

OSI modelinin temel nedeni belli bir standart eksikliğiydi.Tüm özel firmalar kendilerine ait ağ sistemleri yönetimleri geliştiriyorlardır.Fakat iş zaman geçip birlikte çalışmaya geldiğinde her şirketin kendi içinde oluşturduğu standartlar birbirine uyumsuz gelmeye başladı.
Ağ sistemlerine ilgi arttıkça tüm firmaların ortak bir standarda kavuşması gereklilik haline geldi.
Bunun üzerine 1984 yılında Uluslararası Stadartlar Organizasyonu tarafından 7 katmanlı OSI modeli geliştiririldi.Bu model aslında iki bilgisayarın nasıl haberleşebileceğine dair bir yol haritası görevi gördü.

En üst katmanda kullanıcı tarafından oluşturulan görsel bir bilgi alt katmanlara doğru bilgisayar verilerine dönüşerek hedefin en alt katmanına ulaşır.Buradanda üst katmana doğru tekrar kullanıcı arayüzlü bir hal alarak ilerler.Tabiki bu en basit anlamda izlenen yol.Her bir katmanın yaptığı farklı farklı işler ve kendilerine ait protokoller cihazlar vardır.


Application Katmanı:

Kullanıcı tarafında en yakın olan katmandır.Kullanıcılar bu katman üzerinde ağ ile iletişime geçmek üzere bir uygulama yada windows api’si çağırabilirler.Yani kısacası kullanıcının isteklerini karşılar.Telnet,HTTP,Ftp yada e-mail gibi uygulamalar application katmanında kullanılabilinir.

Presentation Katmanı:

Verinin açılması şifrelenmesi sıkıştırılması ve formatı bu katmanda belirlenir.Application katmanından alınan bir dosya karşı tarafta desteklenmeyen bir format ise burada presentation katmanı üzerine düşeni yapar.Fakat diyelimki iki tarafta gönderilen formatı çalıştırabilecek uygulamalara sahip ise sunum katmanının herhangi bir müdahelesi olmaz.

Session Katmanı:

Karşılıklı uygulamalar arasındaki oturumları başlatır ve sone erdirir.Ayrıca farklı bilgisayarlarla iletişim halindeykende her biri için farklı oturumlar oluşturur ve iletişimin sağlıklı gerçekleşmesini sağlar.

Transport Katmanı:

Üst katmanlardan gelen veriyi ağ paketlerine bölmekle görevlidir.Ayrıca datanın hatasız şekilde ulaşıp ulaşmadığını kontrol eder.

Network Katmanı:

Oluşturulan paket eğer başka bir ağa bir router tarafından gönderilecekse bu bilgi network katmanında pakete eklenir.Bu katmanın birincil görevi bir nevi yönlendirme işlemidir.
Dolayısıyla Router’ların çalıştığı katmanda network katmanıdır.

Data Link Katmanı:

Network katmanından alınan veriler bu seferde frame’lere bölünerek bir alt katman olan fiziksel katmana iletilir.Bilginin son katmandan karşı alıcıya nasıl gideceğine dair kontroller gerçekleştirilir.Kendi içinde MAC VE LLC katmanlarına ayrılır.

Logical Link Control (LLC):Üst katmanlarla iletişimden sorumludur.Mantıksal portlar oluşturarak hedef ve kaynak makinada aynı portların iletişime geçmesini sağlar.
Media Access Control (MAC): Veriyi CRC{hata kontrol kodu} ve alıcı/verici mac adresleriyle birlikte paketleyerek son fiziksel katmana gönderilmek üzere hazırlar.

Switchler bu katmanda çalışmaktadırlar.

Fiziksel Katman:

Son katmandır.Verinin karşı tarafa fiziksel olarak gönderimiyle ilgilenir.Veriyi gönderenden elektrik sinyalleri aracaılığıyla çıkarır ve alıcı tarafındaki fiziksel katmanda bu veriyi alarak tekrar 1 ve 0′lara dönüştürür.Genel anlamda kablolama ve network kartlarını içerir.

Aşağıdaki resmi inceledeğimizde sanırım herşeyi daha iyi kavrayabiliriz.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar