11 Şubat 2017 Cumartesi

SİSTEMİN KALBİ NASIL OLMALIDIR ?

Altyapı ekipmanlarımızı fiziksel risk ve etkenlere karşı nasıl koruyabiliyoruz? Sistemleri nerelerde barındırmalı, teknik detayları nasıl olmalı, bu yazıda değinmeye çalışacağım.

Sistem odası ile veri merkezi arasındaki teknik farkların Tier3 ve 4 yatırımlar yaygınlaşmaya başladı bu yapılarda Yüksek Erişebilirlik ve aktif aktif çalışan tam yedekli mimariler, felaket kurtarma gibi bir çok senaryo hesaplanarak endüstriyel ürün ve büyük yapıların teknik olarak genel özelliklerini maddeler halinde bulabilirsiniz.

 

Survey report ve roje kapsamlarına uygun olarak, ölçeklendirilebilir mobil konteyner çözümleri de sıkça yaygınlaşmaya başladı. Konuyla ilgili bir kabinet firmasının araştırmasını ekteki linkler kısmından bulabilirsiniz. Diğer bir ütopide dalga enerjisini elektrik enerjisine çevirebilen deniz altı dc oluşumlarıda yazıdaki linki tıklayarak bulabilirsiniz.


 
  İlgili resim

Katmanlara Göre Veri Merkezi Kullanılabilirliği

  • Tier 1 = Non-redundant capacity components (single uplink and servers).
  • Tier 2 = Tier 1 + Redundant capacity components.
  • Tier 3 = Tier 1 + Tier 2 + Dual-powered equipments and multiple uplinks.
  • Tier 4 = Tier 1 + Tier 2 + Tier 3 + all components are fully fault-tolerant including uplinks, storage, chillers, HVAC systems, servers etc. Everything is dual-powered

İlgili resim

İlgili resimtier 3 tier 4 datacenter ile ilgili görsel sonucu

tier 3 tier 4 datacenter ile ilgili görsel sonucu


Tier 4 Data Center Ratings

tiers of data centers








İlgili resimtier 3 tier 4 datacenter ile ilgili görsel sonucu
İlgili resim

Peki en güvenli ve stabilize koşullara sahip bir alan haline getirmek için tabanından tavanına kadar çok detay var. Çekirdek mimari (Shell and Core) ve basic ortamlar için gerekli standartları 10 adımla inceleyelim.



1.Fiziki Şartlar:  Öncelikle sistem odası  kullanılabilir genişlikte olmalıdır.Hem hava sirkülasyonu hemde rahat bir çalışma ortamı için bu ilk önceliğimizdir.İklim koşulları sistem odası için en belirleyici etkendir.Nem , yağış oranı ve sıcaklık değerlerini  uygun şartlarda tutmalıyız. Bununla birlikte yükseltilmiş zemin antistatik (epoksi boya ya da epoksi kaplama) malzeme ile kaplanmalıdır.Genişlik ve yükseklik rahat bir çalışma ortamı için en öenmli kriterdir.Cihazlarımızın daha rahat kontrolü için ideal bir alan seçmeliyiz.

2.Isı Kontrolü İklimlendirme: Bütün elektronik cihazlar ısıya karşı kontrol edilmelidir.Bilindiği üzere günümüzde işlemciler 70 C ye kadar çalışabilmektedirler.Bu dereceden sonra sunucular otomatik olarak kendilerini kapatırlar.Bir sistem odası optimum  olarak 18-20 C civarında olmalıdır. Sistem odasını ısı sensörleriyle kontrol edebiliriz.Çeşitli özelliklerde bulunan sensörler e-posta , sms yada çağrı yolu ile bizi durumlardan haberdar ederler.Artı network arayüzünden de izleme yapabiliriz.Isıyı kontrol altında tutmanın en kolay yolu klimalardır.Havayı sirküle edecek biçimde oda içerisine dizayn edilmelidirler.Klimalarıda network arayüzü (varsa ) saysinde uzaktan kontrol edebiliriz.Sunucular da soğuk hava önden girmekte sıcak hava  arka kısımdan çıkmaktadır.Bu yüzden klimalarla sunucular cephe olarak yerleştirilmelidirler.Çıkan havanın da diğer cihazları etkilemeden havalandırma sistemine bağlı olması önemlidir.
İlgili resim

3.Nem Kontrolü :  Nem sadece bilgisayarlar için değil tüm elektronik sistemler için çok önemlidir.Çünkü çok düşük nem oranında oluşan kuruluk sistemde aşırı statik yüklenmesine yol açar.Tam tersi fazla nemlilik ise sıvı oluşumu demektir , buda kısa devreler vs. arızalara yol açar.Bu yüzden sistem odasını nem ölçer cihazlarla  devamlı olarak izlememiz çok önemlidir.

4.Odanın Temizliği : Sistem odaları cihazların uzun ömürlü ve stabil çalışması için temiz tutulması gereken alanlardır.Toz insan sağlığı açısından zararlı olduğu kadar  elektronik cihazlar içinde o denli sakıncalıdır.Bu yüzden ritün olarak haftalık yada belli periyotlarda sistem odası temizliği yapılmalıdır.Sistem odası tabanında protectamat döşeme kullanmak toz miktarını en aza indirgeyecektir.Bu ürün ayaklarınızdaki tozu maksimum seviyede üzerine çeker.Ayrıca odanın fazla tozlanması klimalar ve havalandırma için de ayrıca bir tehdittir.Eğer dikkat etmezsek para ve zaman kaybı her an kapıdadır.

5.Kablolama : En kritik noktalardan biriside kablolamadır.Kabinetlerimiz her an müdahaleye hazır biçimde olmalıdır .Arıza durumunda ayağımıza dolaşacak herşeyi ortadan kaldırmalıyız.Bunu için kablo düzenleyiciı , patch panel  vs. envanter kullanmalıyız.Aynı zamanda kabloların kimliği niteliğinde etiketleme yapmamız gerekir.Kim nerden gelip nereye gidiyor bilgisi işimizi çok kolaylaştıracaktır.

6.Giriş Güvenliği :  Güven kontole mani değildir  düsturu ile hareket edip sadece bu konuda yetkili olan uzman personele giriş hakkı sağlanmalıdır.Her daim giriş –çıkış kaydı tutulmalıdır.Aksi takdirde sabotaja maruz kalabilir yada merak melahatlar yüzünden başımız ağrıyabilir.Bunların yanı sıra biraz maliyetli olsa da kartlı yada biyometrik giriş sistemleri kullanarak maksimum şekilde kontrol sistemi kurabiliriz.

7.Yangın Södürme ve Alarm : Oda içinde çıkabilecek yangınlara karşı duman dedektörleri kullanılarak oda sürekli kontrol altında tutulmalı,  olası bir yangında cihazlara zarar vermeyecek temiz gaz diye adlandırılan FM200 söndürme sistemi kurulmalıdır. FM200 gazının avantajlarından bahsedecek olursak, hızlı ve etkili, doğaya ve ozon tabakasına zararı olmayan, elektronik cihazlar için zararsız, az yer kaplayan ve ortamdaki oksijen seviyesini azaltmayan dünyaca kabul görmüş endüstri standardıdır.  Aşağıda görebileceğiniz gibi dedektörler ve gaz tüpleri kontrol paneli aracılığıyla birbirlerine bağlanarak yangın durumunda otomatik olarak devreye girecek bir söndürme sistemi kurulabilir.İlgili resim
İlgili resim
8.Su Baskını : Herhangi bir su baskınına karşı yükseltilmiş taban kullanmak gerekir.Odanın belirli kısımlarından gider boruları kullanmak baskını en hafif şekilde atlatmamızı sağlar.Aynı zamanda su dedektörü kullanmak baskından anında haberimiz olması açısından önemlidir.

9.Deprem:  Sistem odasındaki rafların ve kabinetlerin depreme karşı korunması için sabitlenmesi gerekir. Sismik yaylı kabinetler kullanılmalıdır.


10.Enerji İhtiyacı : Enerji konusu çok geniş ele alınması gereken bir konudur.Fakat biz buları özetleyecek olursak öenmli unsurlar şunlardır:

·         Enerjinin Sürekliliği
·         Enerjinin Yedekliliği
·         Topraklama

Sistem odalarında kesintisiz hizmet verebilmenin ilk adımı güç kaynaklarını yedeklemekle başlar. Her ne kadar donanım maliyetlerini ikiye katlıyor olsa da enaz iki farklı kaynaktan enerji ihtiyacının karşılanması zorunluluk halini almıştır. Server üreticileride bu gelişmeye paralel olarak ürünlerini enaz iki bazen 3 farklı güç kaynağından beslenebilecek şekilde düzenlemişlerdir. Yedekleme yapılmaması durumunda herhangi bir güç kaynağı sorununda veya bakım çalışması durumunda bütün sistemleri kapatıp hizmet kesintisine neden olacağımız aşikardır. Sistem odalarında güç tüketiminin hızlı artışı buralarda donanımların ve personelin korunması amacıyla topraklama hatalarının bertaraf edilmesi zorunluluğunuda beraberinde getirmektedir. Bu noktada ANSI/-J-STD-607-A veya CENELEC EN50310 standartları gözününde bulundurularak çalışma yapılabilir.

İlgili resim

T1-2 DC

tier 3 tier 4 datacenter ile ilgili görsel sonucu

tier 3 tier 4 datacenter ile ilgili görsel sonucu

Sources :

https://data-economy.com/



https://www.colocationamerica.com/data-center/tier-standards-overview.htm

http://www.canovate.com/solutions/container-datacenter/




Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar