9 Şubat 2017 Perşembe

Business Continuity & Disaster Recovery

Uzun bir aradan sonra tekrar merhabalar motivasyonumu toparladığım bu günlerde daha derin sektörel tecrübelerimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmaya çalışacağım.
Sektördeki bir çok gelişmeye dair bilgiyi takipte kalarak ulaşabilirsiniz. :)

1999 depreminin ardından sonra yaşanan birçok plansızlık ve firmaların önemini kavradığı konuların başında DRS ve BS Continuity gibi kriz yönetiminde, dikkate alınması gereken örneklerle başlayalım.
Yaşanan bir felaketler ’den sonra anlaşılıyor ki firmaların Disaster recovery planları yok veya uygulanabilir durumda değiller. Bu durumla ilgili olarak sayısal veriler baktığımızda maalesef bu riski yöneten ekiplerin ve verisi kaybolan firmaların altyapı yatırımı yeterince ciddiye almadığını görmekteyiz.
  • Gartner raporlarına göre büyük ve orta büyüklükteki firmaların %35 uygulanabilir ve güncel bir Disaster recovery planına sahipler.
  • IDC raporlarında Disaster süresi boyunca firmaların saatlik finansal kaybı $84000 – $90000(USD)  arasında değiştiği belirtilmiştir.
  • Deloitte araştırmaları göstermektedir ki Disaster Recovery planı olmadan firmalar disaster durumundan kurtulma şansı %10’dan daha azdır.
  • IDC firmasının diğer bir araştırmasıda başarılı network ataklarının %70 bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde firma içinden ve firma çalışanlarından kaynaklanmaktadır.
Disaster yaşandığında firmalar olan etkisi ve dikkate almama sebepleri incelendiğinde ;
  • Yeterince zaman ve kaynak ayrılmaması, 
  • Olası riskin fakında olmama,  
  • Sürdürülebilir ve geliştirilebilir bir plana sahip olmama gibi bazı başlıklar çıkabiliyor.
İş birimleri açısında bakıldığında iş sürekliliği (Business Continuity) büyük önem taşımaktadır. İş sürekliliğini tanımlamak gerekirse firmaların kritik fonksiyonları ve proseslerini etkileme ihtimali bulunan olaylara karşı hazırlıklı olmasına veya herhangi bir olaya karşı önceden belirlenmiş olan ve planlanan şekilde yanıt verebilmesi diyebiliriz. Disaster Recovery plan baktığımızda kurumda yaşanacak olası bilgi teknolojileri altyapı kesintilerine karşı altyapının planlanmasını sağlayan, yaşanacak kesintinin önüne geçilmesini veya minumum etkiyle atlatılmasını sağlayacak planda diyebiliriz. Her iki planda yapılırken en büyük sıkıntı olası kesintilere karşı anılacak önemlerde yapılacak harcamalar için gerekli bütçenin sağlanmasıdır. Çünkü olabilecek bir olaya karşı harcanacak para genelde yöneticilerin keyfini kaçırabilir.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar